آندوکاردیت
قلب مهم ترین عضو بدن است که سلامت او جزو حیاتی ترین موضوعاتی است که هر فرد در طول زندگی خود باید به آن توجه کند. یکی از مشکلاتی که ممکن است فرد با آن مواجه شود آندوکاردیت است. با شناخت کامل از علائم و علل آن می توان از بروز این مشکل جلوگیری کرد. در این مقاله قصد داریم اطلاعات کاملی در رابطه با آندوکاردیت در اختیار شما بگذاریم. با ما همراه باشید.
آندوکاردیت چیست؟
یک روند التهابی درگیری در سطح پوشش داخلی عضله ی قلب می باشد که معمولا با درگیری دریچه های قلبی همراه است. بعضی از میکروارگانیسم ها ممکن است باعث این حالت شوند به طور مثال باکتری ها (بخصوص بعضی از انواع خطرناک باکتری های چرک زا) و قارچ ها. محل شایع برای ورود باکتری ها دهان (لثه ها و دندان ها)، دستگاه ادراری و گوارشی است.
انواع آندوکاردیت
آندوکاردیت در حالت کلی به دو دسته زیر تقسیم می شود:
- آندوکاردیت دریچه مصنوعی
- آندوکاردیت بیماران تزریقی
آندوکاردیت دریچه مصنوعی
یکی از انواع آندوکاردیت ها، آندوکاردیت دریچه مصنوعی است. که بیماران تعویض دریچه با آن در ارتباط هستند.
آندوکاردیت بیماران تزریقی
از انواع دیگر آندوکاردیت، معتادات تزریقی هستند که از تزریق های نادرست استفاده می کنند و بالاخره بیمارانی که بیماری های مادرزادی قلبی دارند که در معرض آندوکاردیت هستند و پیشگیری اندوکاردیت برای آن ها ضروری است. بیشترین و شایع ترین راه ابتلای آندوکاردیت از طریق کار های دندانپزشکی است که باید بیماران مستعد خیلی مراقب باشند و با پوشش آنتی بیوتیکی اقدام به اعمال دندانپزشکی نمایید.
علت وقوع آندوکاردیت
اصلی ترین دلیل بروز این مشکل و بیماری در افراد وارد شدن برخی میکروب ها و قارچ ها به داخل خون شخص است. حال اگر یک شخصی به دلیل بروز برخی بیماری های قلبی مجبور به انجام برخی روش های درمانی مانند جراحی شده باشد که بر اثر همین موضوع بافت قلب دچار ناهمواری باشد احتمال وجود میکروب ها به دریچه های قلب افزایش می یاید.
علائم و نشانه های آندوکاردیت
برخی از علائم این بیماری قلبی شامل:
- درجه حرارت بالای بدن
- لزر
- درد مفاصل و درد پشت
- احساس کسالت و ناخوشی
- سرفه های مکرر
- بروز برخی لکه های بدون درد بر روی دست ها و پاها
- خون در ادرار
- وجود خون در زیر ناخن ها
- بی حالی و بی اشتهایی
- کاهش وزن
در صورت بروز علائم فوق با متخصص قلب و عروق خود تماس بگیرید. قبل از روشن شدن علت تب بهتر است برای شما آنتی بیوتیک تجوز نشود.
مراقبت های مورد نیاز آندوکاردیت
دانستن و رعایت نکات زیر به افرادی که با این مشکل موجه شده اند ضرروی است.
- رعایت بهداشت دهان و مراقبت های دندانپزشکی منظم، باید بدانید که با شروع اولین علائم عفونت دهان و بیماری لثه باید به دندانپزشک مراجعه نمایید.
- در صورت انجام خدمات دندانپزشکی باید قبل از هر اقدامی به پزشک خود اطلاع دهید تا آنتی بیوتیک مناسب را برایتان تجویز کند.
- خانم ها از دستگاه IUD نباید استفاده کنند و از سایر روش های جلوگیری از بارداری استفاده کنند و در زایمان طبیعی نیز باید با نظر متخصص قلب و عروق آنتی بیوتیک مناسب مصرف کنند.
- برای جلوگیری از عفونت های ادرای و گوارشی نیز توصیه می شود که بهداشت فردی را رعایت فرمایید. بخصوص قبل از غذا و بعد از اجابت مزاج دستها مرتب و با دقت شسته شود تا از تحمل عفونت های ادراری و گوارشی کاسته شود.
- توصیه به مصرف آنتی بیوتیک های خوراکی برای تمام دوران عمر (در بعضی از بیماران توسط پزشک معالج تجویز می گردد)
راه های تشخیص آندوکاردیت
متخصص قلب و عروق برای تشخیص بهتر این بیماری از راه های زیر برای تشیخص استفاده می کند.
- آزمایش خون
- ازمایش ادرار
- عکس از قفسه سینه
- اکوی قلب (از طریق قفسه سینه یا از طریق مری بتا به صلاحدید متخصص قلب و عروق)
آندوکاردیت در افراد مسن
افراد مسن باید بیشتر مراقبت باشند زیرا:
- آندوکاردیت عفونی در افراد مسن شایع تر است.
- نشانه های بیماری ممکن است اختصاصی نباشد. مانند : گیجی، ضعف، احساس ناخوشی و از دست دادن وزن.
- دفع آنتی بیوتیک در افراد مسن کند تراست، نبابراین تعیین مقدار دقیق دارو توسط متخصص قلب باید انجام گردد.
- تحت ویزیت مرتب متخصص قلب خود قرار گیرید.
درمان آندوکاردیت
برای درمان این بیماری روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه به شرح مختصری از آن ها می پردازیم. البه لازم به ذکر است که روش درمانی انتخابی باید توسط بهترین متخصص قلب صورت گیرد زیرا با توجه به شرایط عمومی بیمار و پیچیدگی شرایط او بهترین روش درمانی انتخاب می شود.
استفاده از دارو
هنگامی که فرد با توجه به روش های ذکر شده مشخص شود که به این بیماری مبتلا است متخصص قلب و عروق برای او مصرف برخی داورها را تجویز می کند. مصرف این آنتی بیوتیک ها گاهی به صورت خوراکی و گاهی به صورت تزریقی می باشد که با توجه به شرایط بیمار بهترین نوع آن مشخص می شود. مصرف برخی انتی بیوتیک ها در دوره های زمانی طولانی مدت تاثیر گذار است و بیمار پس از گدشت چند دوره می تواند این بیماری خود را درمان کند.
در برخی موارد بیمار با توجه به شرایطی که دارد مجبور به مصرف آنتی بیوتیک هایی با دوز بالا می شود. اغلب افرادی که به آندوکاردیت عفونی مبتلا می شوند از آنتی بیوتیک هایی با دوز بالا استفاده می کنند. همچنین استفاده از آنتی بیوتیک های وریدی نیازمند بستری شدن در بیمارستان است زیرا متخصصان باید شرایط بیمار را در نظر داشته باشند و مطمئن شوند که عفونت به صورت کامل از بدن آن ها خارج شده است.
جراحی
در برخی موارد بافت های عضلانی قلب بیمار تا حدی دچار عفونت شده است که پزشک مجبور به برداشتن آن قسمت می شود. در این بیمار باید تحت جراحی برای درمان این بیماری قرار بگیرد. این روش درمانی زمانی قابل اجرا است که مصرف آنتی بیوتیک ها روی بدن بیمار جواب ندهد.
اصلاح روش زندگی
از دیگر روش های درمان این بیماری اصلاح روش زندگی است. با اصلاح عادت هایی که فرد در زندگی خود دارد می توان از بروز این بیماری جلوگیری و به بهبود آن کمک کرد. با انجام این کار احتمال ابتلا فرد به برخی بیماری ها مانند: سکته قلبی، فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت و … کاهش می یابد؛ دراین صورت احتمال ابتلا به بیماری آندوکاردیت در شخص به اندازه چشم گیری پایین می آید.