هزینه هولتر قلب
قلب از حیاتی ترین اندام های بدن انسان است. که با وظیفه پمپ خون به قسمت های مختلف بدن خون رسانی را تسهیل می کند. با توجه به اهمیت خون در تغذیه سلول ها، تنفس و ایمنی بدن هر گونه اختلال در عملکرد قلب بر کارکرد طبیعی دیگر اندام ها تاثیر مستقیم می گذارد و همین طور ایمنی بدن را در برابر عوامل بیماری زا کاهش می دهد. بیماری های قلبی طیف گسترده ای دارد که از نارسایی قلب تا بیماری مادرزادی قلبی، سکته قلبی و تومور های قلب و… را شامل می شود. برای معاینه قلب، بررسی عملکرد آن و تشخیص بیماری قلبی از روش ها و ابزار مختلفی استفاده می شود. ثبت نوار قلب از جمله اولین روش های معاینه بیماران قلبی است. یکی از نشانه های بیماری آریتمی در ضربان قلب است که در برخی بیماران قابل ثبت توسط نوار قلبی نمی باشد در این شرایط از هولتر قلبی استفاده می شود. در ادامه به هزینه هولتر قلب در مازندران و نحوه استفاده از آن می پردازیم.
هزینه هولتر قلب چه قدر است؟
هولتر قلب وسیله ای کوچک و قابل حمل است که می توان به صورت گردنبند به گردن آویخت، در جیب گذاشت یا به دست متصل کرد. این وسیله در واقع برای پایش دقیق ضربان قلب استفاده می شود که به تشخیص پزشک و بر اساس شدت علائمی که در بیمار بروز می کند می تواند 12ساعت، 24 ساعت یا در مواقعی 48 ساعت باشد. هولتر قلب در مواقعی تجویز می شود که بیمار دارای علائمی است که خبر از اختلال در عملکرد قلب را می دهد اما نوار قلب آریتمی را مشخص نمی کند در این شرایط استفاده از هولتر قلبی بسیار کار آمد است. هزینه هولتر قلب بستگی به برند دستگاه و قابلیت های ان دارد. معمولا نوع دستگاه توسط پزشک تعیین می شود.
چه زمانی به هولتر قلب نیاز است؟
در مواقعی که بیمار دارای تپش قلب باشد ولی امکان تهیه نوار قلبی به دلیل آریتمی های کوتاه مدت وجود نداشته باشد یا نوار قلبی موارد غیر عادی را گزارش نکند اما بیمار از علائمی مانند:
- ضربان قلب نا منظم (گاهی بسیار تند و گاهی خیلی کند)
- بی حالی و خستگی های مزمن که ناشی از اختلال در اکسیژن رسانی به بافت ها است.
- نفس تنگی یا سنگینی در قفسه سینه
- فشار و درد قفسه سینه
رنج می برد. از هولتر قلب برای مانیتورینگ ضربان و فعالیت های قلبی استفاده می شود.
تفاوت نوار قلب و هولتر قلب
نوار قلب دستگاهی است که ریتم قلب یک شخص را در یک لحظه زمانی ثبت می کند اما هولتر قلب ریتم قلب را در یک بازه زمانی مشخص و به طور مداوم ثبت و بررسی کرده و درنتیجه ارزیابی دقیق تر و مطمئن تری از وضعیت سلامتی فرد در اختیار پزشک قرار خواهد داد.
کاربرد هولتر قلب
از دستگاه هولتر قلب برای ثبت ضربان قلب و پایش دقیق فعالیت های آن استفاده می شود و هر گونه عملکرد غیر عادی قلب در طول شبانه روز و زمان هایی که بیمار در مطب پزشک یا بیمارستان حضور ندارد ضبط می شود. هم چنین می توان پاسخ قلب به مصرف دارو های تجویز شده از سمت پزشک را پیگیری کرد و این دستگاه تشخیص بیماری و استفاده از بهترین دارو ها و روش های درمانی را میسر می کند.
نحوه عملکرد هولتر قلب
دستگاه هولتر قلب متشکل از الکترودهایی است که به سطح بدن در منطقه قفسه سینه متصل می شود و این الکترود ها از طریق سیم های مخصوصی به نام لید به دستگاه متصل است. الکترود ها از طریق ژل چسبنده ای که به سطح پوست مالیده می شود به بدن چسبانده می شوند. سیگنال های تولیدی توسط قلب حین ضربان، توسط فلز های الکترود دریافت شده و به دستگاه ارسال می شود. این سیگنال ها در دستگاه ثبت شده و توسط پزشک قابل بررسی است. اگر الکترود های چسبیده روی سطح پوست کنده شوند لازم است بیمار به روشی که دکتر به او آموزش داده است الکترود را مجدد به سطح پوست متصل کند.
عوارض احتمالی هولتر قلب
استفاده از دستگاه هولتر قلب معمولا برای مدت محدودی تعیین می شود و لازم است مراقبت هایی در این زمان انجام شود برای مثال باید از خیس شدن الکترود ها با آب و عرق خودداری شود و در مدت استفاده از هولتر استحمام نکرده و به جای آن با دستمال مرطوبی مناطق حساس بدن مانند زیر بغل و کشاله ران تمیز شود. لازم است بیمار الکترود ها را مدام بررسی کند تا در صورت شل شدن یا افتادن آن ها را مجدد وصل نماید. دستگاه هولتر قلبی عوارض خاصی ندارد و روشی کاملا غیر تهاجمی برای معاینه و تشخیص محسوب می شود. در مواقعی برخی افراد به ژل استفاده شده برای اتصال الکترود ها حساسیت پوستی می دهند که با اطلاع به پزشک امکان استفاده از ماده ای جایگزین وجود دارد.
معایب دستگاه هولتر قلب
در کنار تمامی مزایای بهره گیری از هولتر قلب، این دستگاه معایبی نیز دارد ازجمله:
پوشیدن هولتر به خودی خود می تواند برای فرد ناخوشایند باشد. همچنین در زمان استحمام باید تمام سنسورها از فرد جدا شده و پس از خشک شدن بدن دوباره متصل گردند.
هرچند مانیتورهای هولتر تحت تاثیر سایر دستگاه های برقی قرار نمی گیرند اما بهتر است در زمان پوشیدن هولتر، فرد از آهن ربا، ماکروویو و سایر دستگاه های تولیدکنننده امواج الکترومغناطیسی به منظور عملکرد صحیح دستگاه هولتر، دوری کند.
همچنین بهتر است فرد، تلفن همراه و سایر دستگاه های پخش موسیقی قابل حمل را با چند سانتی متر فاصله از دستگاه هولت قرار دهد.
تمامی این موارد می تواند محدودیت هایی را برای فرد درحین استفاده از هولتر ایجاد کند که به عنوان معایب این دستگاه درنظر گرفته می شود.
نتیجه گیری
همان طور که پیش تر گفته شده است قلب یکی از اندام های حیاتی بدن محسوب می شود که هر گونه اختلال در عملکرد آن می تواند بر کارکرد طبیعی سایر اندام ها اثر گذارد. عوارضی مانند تنگی نفس، بی حالی و درد و فشار در قفسه سینه را جدی گرفته و حتما به متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید. سبک زندگی سالم را رعایت کرده و از مصرف مواد مخدر خودداری کنید.
همچنین به منظور تداوم عملکرد صحیح دستگاه هولتر قلب در حفظ و سلامتی فرد، لازم است مواردی رعایت گردد ازجمله:
عدم استعمال دخانیات
عدم فعالیت های شدید بدنی که به منجر به تعرق زیاد می گردد چراکه در این وضعیت ممکن است سنسورهای دستگاه شل شده و از بدن فرد جدا شود.
بهتر است پیش از مصرف هر نوع دارویی، با پزشک خود مشورت کنید تا تداخلی در نحوه ارزیابی سلامتی شما توسط دستگاه هولتر ایجاد نگردد.
عزیزانی که ساکن شهر های مازندران، ساری و… هستند می توانند در صورت بروز هر کدام از علائم ذکر شده به مطب دکتر لیا میرصفایی مراجعه نمایید.
منابع
https://www.mayoclinic.org
https://www.healthline.com
https://www.heart.org