بیماری ماهیچه قلبی و علائم آن
بیماری ماهیچه قلبی یا کاردیومیوپاتی نوعی بیماری عضله قلب است که پمپاژخون را توسط قلب را دشوار می کند. انواع مختلفی از کاردیومیوپاتی وجود دارد و درمان های آن با توجه به میزان و نوع بیماری متفاوت است. در برخی از افراد به دلیل ضعیف بودن ماهیچه ها ممکن است نیاز به جراحی و یا سایر روش های درمانی باشد. آنچه را که می توانید برای مدیریت و شناخت بهتر انواع بیماری های ماهیچه ای بدانید را، دکتر لیا میرصفایی بهترین متخصص قلب و عروق در ادامه بیان خواهند کرد.
بیماری ماهیچه قلبی یا کاردیومیوپاتی نوعی بیماری در عضله قلب است و باعث می شود عضله قلب بزرگ ، ضخیم یا سفت شود. در موارد نادر ، بافت عضله در قلب با بافت اسکار جایگزین می شود.
هرچه کاردیومیوپاتی بدتر شود ، قلب ضعیف تر می شود. زیرا قلب کمتر قادر به پمپ کردن خون از طریق رگ ها به تمامی بخش های بدن و حفظ ریتم الکتریکی عادی است. این می تواند منجر به نارسایی قلبی و مشکلات ریتمی (آریتمی) قلبی شود.
انواع کاردیومیوپاتی
کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک (HCM)
ضخیم شدن بیش از حد عضله قلب بدون هیچ دلیل مشخصی است.
کاردیومیوپاتی گشاد کننده (DCM)
باعث گشاد شدن قلب یا بزرگ شدن آن می شود. در بیشتر موارد مشخص نیست که چرا DCM رخ می دهد ، اما مصرف بیش از حد الکل یکی ازعلت های شناخته شده است. کاردیومیوپاتی گشاد کننده ممکن است طی چندین سال ایجاد شود و مشکلات قابل توجهی ایجاد نکند. با این حال ، با گذشت زمان ، قلب بزرگ شده به تدریج ضعیف می شود. به این وضعیت و بیماری قلب، نارسایی قلبی گفته می شود.
کاردیومیوپاتی بطن راست آریتتوژنیک (ARVC)
نوعی اختلال ارثی است که در آن سلولهای عضله قلب به تدریج با بافت فیبری و چربی جایگزین می شوند. این باعث می شود خون در قلب رقیق شود و عملکرد پمپاژ آن ضعیف شود. علت مشخصی برای این بیماری وجود ندارد ، اما می توان با بررسی و آزمایش های مخصوص از بروز و افزایش عوارض این بیماری قلبی جلوگیری کرد.
کاردیومیوپاتی محدود کننده (RCM)
کاردیومیوپاتی محدود کننده باعث می شود دیواره های عضله قلب سفت شوند. این جریان خون را از طریق قلب محدود می کند و منجر به مشکل در جریان خون به بقیه بدن می شود. علت آن ناشناخته است ، اما با شرایط نادر متابولیک مرتبط بوده و ممکن است در اثر ناهنجاری ژنتیکی نیز ایجاد شود.
کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو یا سندرم قلب شکسته
شرایطی است که اغلب در اثر استرس جسمی یا عاطفی ایجاد می شود. در طی یک رویداد takotsubo ، بزرگترین محفظه قلب (بطن چپ) متورم می شود و شکل را تغییر می دهد. این کار پمپاژ قلب را متوقف کرده و جریان خون را در بدن کاهش می دهد.
چه عواملی باعث ایجاد کاردیومیوپاتی (بیماری ماهیچه قلبی) می شود؟
کاردیومیوپاتی را می تواند اکتسابی و یا ارثی باشد. “اکتسابی” به این معنی است که شما با این بیماری متولد نشده اید اما به دلیل ابتلا به بیماری های دیگر قلبی ، بیماری یا عامل دیگری به این عارضه دچار شده اید. “ارثی” به این معنی است که والدین شما ژن بیماری را به شما منتقل می کنند.
در بسیاری موارد ، علت کاردیومیوپاتی مشخص نیست ، اما می تواند ناشی از:
- نوشیدن بیش از حد الکل در طی یک دوره زمانی خاص ، به خصوص اگر رژیم غذایی ناسالمی دارید
- عفونت های ویروسی که باعث التهاب عضله قلب می شوند (معروف به میوکاردیت)
- برخی از کاردیومیوپاتی در خانواده ها به صورت ارثی وجود دارد.
علائم کاردیومیوپاتی یا بیماری ماهیچه قلبی چیست؟
به دلیل آن که بیماری ماهیچه قلبی انواع مختلفی دارد، در افراد مختلف نیز علائم متفاوتی خواهد داشت.
به همین علت زمانی که متخصص قلب و عروق مراجعه می نمایید، برای تشخیص بهتر انواع بیماری های قلبی به خصوص بیماری ماهیچه قلبی آزمایشاتی را تجویز می نماید.
آزمایشات برای شناسایی کاردیومیوپاتی چیست؟
اکثر مبتلایان به علائم مربوط به قلب آزمایشات قلبی مانند الکتروکاردیوگرافی (ECG) ، اشعه ایکس از قلب و اکوکاردیوگرام (اکو) انجام خواهند داد. این آزمایشات بررسی می کنند که قلب شما چگونه کار می کند وچگونه به نظر می رسد. در برخی ازافراد، آزمایش خون نیز ممکن است لازم باشد تا انجام شود. از این آزمایشات می توان تشخیص کاردیومیوپاتی استفاده کرد.
نحوه درمان کاردیومیوپاتی
برای درمان کاردیومیوپاتی، نیاز است تا علائم این بیماری شناخته شود. همچنین عوارض و مواردی که باعث اختلال در عملکرد قلب، بدن و زندگی می شود نیز شناخته شود تا متخصص قلب و عروق بتواند بر روی درمان متمرکز شود.. تمرکز اصلی روی کنترل و درمان علائم با دارو است. این داروها همچنین به کنترل و جلوگیری از آریتمی (ضربان قلب نامنظم) و همچنین کاهش خطر تشکیل لخته های خون کمک می کنند.
برای درمان کاردیومیوپاتی ممکن است ضربان ساز استفاده شود و یا پیوند هایی برای درمان و کنترل انواع خاصی از آرتیمی قلبی شده شود. بعضی اوقات به افرادی که کاردیومیوپاتی هیپرتروپیک دارند برای درمان این عارضه، انجام عمل قلب باز و برداشتن عضلات ضخیم شده پیشنهاد داده می شود.
وقتی دارو نتواند علائم کاردیومیوپاتی را به طور کافی کنترل کند و کیفیت زندگی یک شخص تحت تأثیر قرار گیرد ، ممکن است پیوند قلب در نظر گرفته شود.
دکتر لیا میرصفایی متخصص قلب و عروق این گونه بیان می کنند که با کنترل و پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و ایجاد برخی از تغییرات ساده در شیوه زندگی می تواند راه طولانی برای داشتن یک زندگی سالم تری را طی کرد.