هولتر ریتم قلب چیست؟
هولتر ریتم قلب ، دستگاهی است که به منظور ثبت ضربان قلب بیمار ، استفاده می شود. نسخه های قدیمی تر این دستگاه متشکل از چند شاخه سیم و یک دستگاه مستطیل شکلی می باشد که سیم ها توسط الکترود به پوست بدن وصل می شوند. اما با پیشرفت تکنولوژی نوعی هولتر ریتم قلب که تنها یک دستگاه بدون سیم می باشد ، به وجود آمده است که خود به تنهایی می تواند ضربان قلب فرد را ثبت کند.
اگر برایتان سوال است که این دستگاه چگونه قادر به ثبت ضربان قلب می باشد ، توصیه می کنیم به توضیحات دکتر میرصفایی بهترین متخصص قلب در تهران توجه نمایید.
نحوه استفاده از هولتر ریتم قلب
در نسخه های قدیمی هولتر ریتم قلب ، سیم ها توسط الکترود که خاصیت چسبندگی دارد ، به پوست قفسه سینه فرد و در نقاط مختلفی از آن متصل می شوند. دستگاه کوچکی که سوی دیگر سیم ها به آن وصل است نیز در قسمت کمر فرد قرار می گیرد.
در نسخه جدیدتر ، دستگاه هولتر ریتم قلب که فاقد سیم است به تنهایی و توسط همان چسب الکترودی به قفسه سینه فرد وصل می شود.
معمولا هولتر ریتم قلب ، برای مدتی همراه بیمار است. حتی ممکن است در بیماران مختلف این مدت تا چند روز نیز به طول بیانجامد. همراهی طولانی هولتر ریتم قلب ، باعث می شود نتیجه به صورت دقیق تری مشخص گردد.
تفاوت نوار قلب با هولتر چیست؟
نوار قلب معمولی تنها قادر به ثبت وضعیت حال حاضر بیمار است. این در حالی است که گاهی انواع آریتمی بیمار را آزار می دهد. این آریتمی ها در هنگام انجام کارهای روزانه یا شب هنگام و یا در زمان خواب رخ می دهد.
به همین دلیل نوار قلب نمی تواند برای برخی بیماران به درستی مشکل آن ها را نشان دهد. مانیتورینگ هولتر روند فعالیت قلبی بیمار را در دوره زمانی مشخص می کند. تشخیص انواع آریتمی حاد و فلوتر دهلیزی توسط این روش امکان پذیر می گردد.
انواع هولتر قلب چیست؟
دو نوع هالتر مانیتورینگ برای مشکلات قلبی وجود دارد:
- هولتر قلب
- هولتر فشار خون
روش های معاینه ی مشکلات قلبی بهترن روش برای بررسی مشکلات طولانی مدت قلب است. از این روش در مواردی که بیمار سرگیجه و سنکوپ داشته باشد و یا دچار نامنظمی در ضربان قلب باشد استفاده می شود.
هولتر ریتم قلب چگونه عمل می کند؟
در قسمت قبل گفتیم که نحوه قرار گیری هولتر روی بدن از طریق اتصال آن به پوست قفسه سینه فرد می باشد. اما نحوه عملکرد آن به چه شکل است؟
هولتر ریتم قلب در مدت زمانی که همراه بیمار است ، میزان ضربان قلب او را به خاطر می سپارد و در خود ذخیره می کند. پس از سرآمد مدت زمان قرارگیری آن بر روی بدن ، بیمار باید به پزشک معالج خود مراجعه کند و از جدا کردن دستگاه به صورت خودجوش خودداری نماید.
پزشک معالج پس از جدا کردن دستگاه هولتر از بدن بیمار ، باید قسمت اصلی آن را که محل ذخیره سازی ضربان قلب است به سیستم کامپیوتری خود وصل کند و اطلاعات ثبت شده روی آن را ذخیره نماید. پزشک با بررسی این اطلاعات می تواند سطح بیماری فرد را تشخیص دهد و در نتیجه صحیح ترین شیوه درمانی را در نظر بگیرد.
آیا بیمار می تواند نتایج هولتر را مشخص کند؟
خیر.این دستگاه روی قفسه ی سینه ی بیمار نصب می شود. باید توجه داشت که فقط یک متخصص قادر به تحلیل نتایج هولتر می باشد. بنابراین در صورتی که میخواهید بررسی کنید که مشکل قلبی دارید یا خیر، این موضوع توسط متخصص قابل تشخیص است.
در چه مواردی استفاده از هولتر ریتم قلب توصیه می شود؟
چه می شود که یک فرد به دستگاه هولتر قلب نیاز پیدا می کند؟ اتصال این دستگاه به بدن بیمار تنها باید با تشخیص پزشک صورت گیرد. معمولا هولتر ریتم قللب زمانی استفاده می شود که مشکل ایجاد شده برای بیمار توسط نوار قلب ، قابل تشخیص نباشد.
مواردی که در صورت مشاهده هر کدام ، احتمال استفاده بیمار از هولتر ریتم قلب بیشتر می شود.
- غش کردن و دچار شدن به حمله سنکوپ
- درد قفسه سینه
- بی هوشی
- تپش قلب
- تپیدن نامنظم قلب
- مشکل تنفسی
- داشتن سرگیجه
- سکته و مشکلات مغزی که ممکن است منشا آن از قلب باشد
بیمار در همگی این موارد ، زمانی نیاز به هولتر ریتم پیدا می کند که در نوار قلب تشخیص داده نشود.
آیا استفاده از هولتر ریتم قلب ، عوارض دارد؟
شیوه نصب و عملکرد هولتر ریتم قلب ممکن است این تفکر را در بین عموم بپروراند که می تواند برای بدن مضر باشد. لازم است بگوییم که این دستگاه هیچ خطری برای فرد ندارد ، تنها کافی است که بیمار طی مدت زمان استفاده از آن ، برخی نکات را رعایت کند.
مثلا دستگاه های هولتر قدیمی به هیچ عنوان نباید در معرض رطوبت و آب قرار گیرند. از همین رو بیمار باید در طول مدت استفاده از آن ها از استحمام خود پرهیز نماید و همچنین تا حد امکان از قرار گرفتن در شرایطی که موجب عرق کردن او می شود ، دوری کند. البته دستگاه های جدیدتر هولتر قلب ، ضد آب هستند و برای بیمار مانعی جهت رفتن به حمام ایجاد نمی کنند.
یکی دیگر از نکاتی که در زمان همراهی دستگاه هولتر ریتم قلب باید به آن توجه شود ، فاصله گرفتن از دستگاه های الکترونیکی و مغناطیسی مانند ریش تراش ، آهنربا ، مایکروویو ، تلفن همراه و … می باشد. زیرا این دستگاه ها اگر در مجاورت هولتر ریتم قلب قرار گیرند ، می توانند موجب اختلال در ثبت اطلاعات آن شوند و در نهایت ، نتیجه درستی حاصل نمی گردد.
سخن پایانی
همه افراد در مدتی که از هولتر قلب استفاده می کنند باید در فعالیت های روزمره خود را مثل همیشه انجام دهند. گاهی لازم است ، بیمار فعالیت های خود ، مدت زمان انجام آن ها و بروز علائم مربوط به بیماری را در طی روز یادداشت کند و در نهایت به پزشک معالج ارائه نماید. پزشک نیز با تطابق فعالیت های بیمار و نتیجه اطلاعات ثبت شده توسط هولتر ، می تواند تشخیص دقیق تری از بیماری را ارائه کند.