تنگی دریچه آئورت
یکی از اتفاق هایی که ممکن است برای افراد در رابطه با قلبشان به وجود آید تنگی دریچه آئورت است. این بیماری زمانی برای شخص به وجود می آید که دریچه آئورت به قلب باریک شود. در این مقاله قصد داریم اطلاعات کامل تری در رابطه تنگی دریچه آئورت در اختیار شما بگذاریم. با ما همراه باشید.
بیماری تنگی دریچه آئورت
تنگی دریچه آئورت یا تنگی آئورت زمانی رخ می دهد که دریچه آئورت قلب باریک شود. دریچه به طور کامل باز نمی شود، و باعث تنگی یا مسدود شدن جریان خون از قلب شما به شریان اصلی بدن (آئورت) و بقیه بدن شما می شود. درمان این عارضه به شدت بیماری شما بستگی دارد. ممکن است برای بهبود و تعویض دریچه نیاز به جراحی داشته باشید. بدون درمان، تنگی شدید دریچه آئورت می تواند منجر به مرگ شود.
علائم تنگی دریچه آئورت
تنگی دریچه آئورت از خفیف تا شدید متغیر است. علائم و نشانهها معمولاً زمانی رخ میدهند که باریک شدن دریچه شدید باشد. برخی از افراد مبتلا به تنگی دریچه آئورت ممکن است برای چندین سال علائمی نداشته باشند.علائم و نشانه های تنگی دریچه آئورت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- صدای غیر طبیعی قلب که از طریق گوشی پزشکی شنیده می شود
- درد قفسه سینه (آنژین صدری) یا احساس سفتی پس از فعالیت
- احساس ضعف یا سرگیجه یا غش کردن در اثر فعالیت
- تنگی نفس، به خصوص زمانی که در حال انجام فعالیت بوده اید
- خستگی شدید، به ویژه در زمان افزایش فعالیت
- ضربان قلب سریع (تپش قلب)
- بی اشتهایی و عدم میل به غذا (به طور عمده در کودکان مبتلا به تنگی دریچه آئورت)
- عدم افزایش وزن کافی (عمدتا در کودکان مبتلا به تنگی دریچه آئورت)
- تنگی دریچه آئورت ممکن است منجر به نارسایی قلبی شود. علائم و نشانههای نارسایی قلبی شامل خستگی، تنگی نفس و تورم پا بویژه ناحیه مچ پا است.
علل تنگی دریچه آئورت
قلب شما دارای چهار دریچه است که جریان خون را در جهت صحیح نگه می دارند. این دریچه ها شامل دریچه میترال، دریچه سه لتی، دریچه ریوی و دریچه آئورت می باشد. هر دریچه دارای فلپ هایی (کاسپ یا برگچه) است که در طول هر ضربان قلب یک بار باز و بسته می شود. گاهی اوقات، به درستی باز یا بسته نمی شوند. اگر دریچه به طور کامل باز یا بسته نشود، جریان خون کاهش می یابد یا مسدود می شود.
بیماری انسداد دریچه آئورت وضعیتی است که در آن دریچه بین محفظه پمپاژ اصلی قلب شما (بطن چپ) و شریان اصلی بدن (آئورت) به خوبی کار نمی کند و ناحیه ای که از طریق آن خون از قلب به سمت آئورت حرکت می کند باریک می شود (تنگی دریچه).
هنگامی که دهانه دریچه آئورت باریک می شود، قلب شما باید سخت تر کار کند تا خون کافی را به آئورت و بقیه بدن پمپ کند. فشار شدید به قلب بر اثر فعالیت زیاد می تواند باعث ضخیم شدن و بزرگ شدن بطن چپ شود. در نهایت این فشار می تواند باعث ضعیف شدن ماهیچه قلب شده و در نهایت منجر به نارسایی قلبی و سایر مشکلات جدی می گردد.
عوامل تنگی دریچه آئورت
عوامل تنگی دریچه آئورت عبارتند از:
نقص مادرزادی قلب
برخی از کودکان با یک دریچه آئورت به دنیا می آیند که دارای دو کاسپ (دریچه آئورت دو لختی) بجای سه کاسپ می باشند. به ندرت، یک دریچه ممکن است فقط یک لبه یا چهار لبه داشته باشد. داشتن یک نقص مادرزادی قلبی مانند دریچه آئورت دو لختی نیاز به معاینات منظم توسط پزشک دارد. ممکن است نقص دریچه تا بزرگسالی مشکلی ایجاد نکند.
رسوب کلسیم
شایع ترین علت تنگی دریچه آئورت در بیماران بالای 70 الی 80 سال ، تنگی ناشی از رسوب کلسیم (کلسیفیکاسیون) است. با افزایش سن، کلاژن موجود در ساختار دریچه ها تخریب گشته و به جای آن کلسیم قرار می گیرد. در مرحله ی پیشرفته ی این بیماری که رسوب کلسیم و تنگی دریچه آئورت اتفاق می افتد، کلسیم می تواند در عروق کرونر رسوب کرده و باعث حمله ى قلبی شود. رسوبات کلسیم ممکن است هرگز مشکلی ایجاد نکند با این حال، در برخی افراد – به ویژه آنهایی که نقص مادرزادی دریچه آئورت دارند – رسوبات کلسیم منجر به سفت شدن کاسپ دریچه می شود. رسوبات کلسیم دریچه قلب با مصرف قرص های کلسیم یا نوشیدن محصولات غنی شده با کلسیم ارتباطی ندارد.
تب روماتیسمی
این عارضه عفونت گلودرد استرپتوکوکی ممکن است منجر به تشکیل بافت اسکار در دریچه آئورت شود. بافت اسکار می تواند دهانه دریچه آئورت را باریک کند یا سطحی ناهموار ایجاد کند که رسوبات کلسیم روی آن جمع شود. تب روماتیسمی ممکن است به بیش از یک دریچه قلب آسیب برساند. برخی از افراد مسن که دارای عارضه تنگی دریچه آئورت هستند، در دوران کودکی تب روماتیسمی داشتند.
عوامل خطر تنگی دریچه آئورت
عوامل خطر تنگی دریچه آئورت عبارتند از:
- افزایش سن
- برخی از بیماری های قلبی در بدو تولد (بیماری مادرزادی قلبی) مانند دریچه آئورت دو لختی
- سابقه عفونت هایی که می تواند قلب را تحت تاثیر قرار دهد
- داشتن عوامل خطر قلبی عروقی مانند دیابت، کلسترول بالا و فشار خون بالا
- بیماری مزمن کلیوی
- سابقه پرتودرمانی قفسه سینه
عوارض تنگی دریچه آئورت
تنگی دریچه آئورت می تواند عوارضی ایجاد کند، از جمله:
- نارسایی قلبی
- سکته
- لخته شدن خون
- مشکلات ریتم قلب (آریتمی)
جلوگیری از تنگی دریچه ائورت
برخی از راه های ممکن برای جلوگیری از تنگی دریچه آئورت عبارتند از:
اقدامات لازم برای پیشگیری از تب روماتیسمی شما می توانید این کار را با اطمینان از مراجعه به پزشک در هنگام گلودرد انجام دهید. گلودرد استرپتوکوکی درمان نشده می تواند به تب روماتیسمی تبدیل شود. خوشبختانه، گلودرد استرپتوکوکی معمولاً به راحتی با آنتی بیوتیک قابل درمان است. تب روماتیسمی در کودکان و بزرگسالان جوان شایع تر است.
پرداختن به عوامل خطر برای بیماری عروق کرونر شامل فشار خون بالا، چاقی و سطح کلسترول بالا است. این عوامل ممکن است با تنگی دریچه آئورت مرتبط باشند، بنابراین اگر دچار تنگی دریچه آئورت هستید، بهتر است وزن، فشار خون و سطح کلسترول خود را کنترل کنید.
ممکن است بین لثه های عفونی (ژنژیویت) و بافت عفونی قلب (اندوکاردیت) ارتباط وجود داشته باشد. التهاب بافت قلب ناشی از عفونت می تواند شریان ها را باریک کند و تنگی دریچه آئورت را تشدید کند. به همین خاطر یکی از روش های جلوگیری از تنگی دریچه آئورت رعایت بهداشت دهان و دندان است.